waardevol

Waardevol of waardeloos

Als baby kom je op de wereld, totaal nog afhankelijk en meestal ook geliefd. Je wordt waardevol geboren en alleen al die kleine glimlach is zo enorm vertederend. Mensen die naar je kijken, ervaren een heerlijk blij gevoel en als baby hoef je daar niks voor te doen. Er is géén oordeel en wat je ook doet, alles is goed, mooi en schattig. Je mag zijn wie je bent. Gapen, niezen, proesten, hoesten, windjes laten, lachen, huilen, boos kijken….alles is goed. Mensen kijken je liefdevol aan. Hoe mooi is dat. Alleen al het feit dat je bent geboren, heeft een enorme waarde in zich. Je bent er!!!

Het rare en tegelijkertijd ook geheel menselijke is, dat je op latere leeftijd jouw waarde af laat hangen van je werk, je vrienden, de grootte van je huis en je auto. Lig je op schema qua levensplanning of wordt het tijd om een partner te vinden en een gezin te starten? Of heb je een partner en wil je die graag nog eens verruilen voor een ander, omdat alles toch niet zo fijn is als dat je dacht? Heb je genoeg opleiding gehad of weet je te weinig, is je bankrekening gevuld of hebben rode cijfers de overhand? Heb je genoeg kleding en is het allemaal mooi genoeg? Kun je goed leren, presteren of heb je ergens moeite mee? Lig je goed in de groep of het team op je werk, ben je geliefd of niet? Hoe vaak nemen vrienden contact met je op, hoe snel wordt er gereageerd op je berichten of telefoontjes…Allemaal gedachten en hersenspinsels, waarden waarop we meten. En klopt dit wel?

Geen reacties op jouw berichten, geen ‘likes’ en geen telefoontjes van vrienden, bekenden of familie… dat is waarschijnlijk afkeuring en trouwens… wel een reactie is ook afkeuring. Bah, waarom hoor ik niks, zie ik niks en lees ik niks? Vinden ze mij nog wel leuk genoeg, had ik het anders moeten verwoorden? Stonden er fouten in mijn bericht? Heb ik iets over het hoofd gezien? Zag ik er misschien écht niet uit? Ja ik ben ook wel een paar kilo te zwaar. Laat ik maar even een paar dagen vasten, dan vinden ze me misschien wel leuker….Jeetje ik ben ook niks waard! Wat kan ik doen om wel weer in de smaak te vallen?

Wat vinden anderen van je? Hoe kan dat toch, wat is er in die tussentijd allemaal veranderd? Vroeger kon je zijn wie je was en alles was goed en nu lijkt het wel alsof je nooit goed genoeg bent. Waar is dat ontstaan en hoe kun je je weer zo waardevol voelen zoals anderen die jij zo waardevol vindt? Wat doen zij anders? Wat doet hij of zij anders dan jij?

Eén ding is zeker, je wordt waardevol geboren en je bent nog steeds waardevol! Niets, maar dan ook niets kan jouw waarde verminderen. Gedachten in je hoofd kunnen je meenemen in de mooiste verhalen, maar zodra ze gaan over je waardevol of waardeloos voelen, dan ontstaat er stress. Dit kan enorme vormen aannemen en je leven steeds meer gaan beheersen.

Misschien herken je dit wel, want het is een heel menselijk proces. Het is echter niet fijn om het zo te laten, omdat je je er enorm waardeloos door kunt voelen. Ik kan je helpen om jouw waarde te herpakken, te vinden en die nare gedachten te stoppen. Laat me gerust weten als ik iets voor je kan doen.

Maak vrijblijvend een afspraak. Ik wil je helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *