Uit mijn burn-out

Vanaf mijn jonge jaren ben ik leergierig geweest en wilde ik alles altijd graag goed doen. Een toepasselijke term is wel perfectionisme. En ja….en wanneer is het goed genoeg? En voor wie was dat zo belangrijk?

Deze overtuiging heeft in mijn leven een grote rol gespeeld. Ik wilde goede cijfers halen, aardig gevonden worden en nam daarbij veel werk voor anderen uit handen. Eigenlijk kun je wel stellen dat ik een expert was geworden om veel op mijn schouders te nemen, mezelf weg te cijferen en er kon nog wel wat bij. Dat is goed vol te houden voor een korte periode, echter is dit perfectionisme me uiteindelijk opgebroken. Als ik nu terugkijk is het niet kunnen stellen van grenzen mijn grote struikelblok geweest.

Mijn bloeddruk was erg hoog. Op een gegeven moment kwam het bloed me letterlijk de neus uit en had ik dagelijks hevige hoofdpijn. De Finimal hoorde bij mijn dag en in elke tas of jaszak zaten wel een paar pilletjes. Ik nam er standaard twee tegelijk, omdat het anders niet afzakte. Wanneer ik geen Finimal en menthol neusspray bij me had, kon ik wel in paniek raken. De gedachte was al dat ik waarschijnlijk benauwd zou worden.

Ik kreeg een burn-out, waarvan al langere tijd de symptomen aanwezig waren, echter voor mij niet herkenbaar. Voor de buitenwereld ook niet, omdat ik iemand ben met een positieve mind en een lach op mijn gezicht. Ik deed van leuke dingen, werkte, leefde gezond en sportte veel, dus een burn-out? Nee ik had het gewoon even extreem druk en er zou wel weer een rustigere periode komen. Door in de weekenden veel rust te nemen, kon ik vele jaren doorgaan op deze manier. Toch werd ik letterlijk op de rem gezet. De bloeddruk was zo goog dat het me letterlijk de neus uit kwam. Achteraf besefte ik pas hoe ernstig ik roofbouw op mijn lichaam en leven aan het plegen was.

Ik wist niet hoe het stresshormoon werkte en zeker niet dat ik die grens door de jaren heen enorm aan het verhogen was. Nu ik wel weet hoe deze processen in het menselijk lichaam werken, besef ik hoe lang ik eigenlijk deze situatie in stand heb gehouden en hoe het zo anders had gekund. Had ik maar geweten wat ik nu weet…

In de periode van herstel ben ik bezig gegaan met persoonlijke ontwikkeling. NLP kwam op mijn pad en later ook coaching, systemisch werk, hypnose en hypnotherapie. De combinatie is erg waardevol, heeft me veel energie gegeven en een duidelijk doel.

Mijn passie en missie is om met de opgedane kennis en levenservaring de wereld een beetje mooier te maken, om mensen te helpen die ook zo over hun grenzen heen gaan. Veel mensen willen wel iets veranderen aan omstandigheden die levenskracht weghaalt en energie wegzuigt, maar lijken er niet in te slagen om dat voor elkaar te krijgen. Die ervaring heb ik ook gehad. Nu help ik mensen om weer beter in hun vel te komen en te voorkomen wat ik heb doorgemaakt. 

Neem gerust contact op als ik iets voor je mag betekenen. Vaak gaat het om een blinde vlek die je niet ziet. Ik kan met je meekijken en je begeleiden, zodat jij weer volop energie hebt en je grenzen aangeeft. En veel mensen zijn je al voorgegaan. Maak vrijblijvend een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *