Hypnose

Wat is hypnose?

Hypnose is al een oude bewezen methode. Toch kennen veel mensen het alleen van de show hypnose, waardoor er vaak misvattingen zijn. Tijdens een hypnose sessie ben je je bewust van wat er gebeurt, kun je praten, kun je lachen, kun je huilen, kun je je verbazen,…. kortom is alles mogelijk. Hypnose is een natuurlijke staat die we allemaal kennen, echter weten veel mensen dit niet. Het is volledig veilig en niemand kan in hypnose blijven hangen. Wanneer je dit niet wilt zal het nooit gebeuren en ten allen tijde houd je controle.
Je bent vast wel eens aan het dagdromen of helemaal verzonken in een boek. Misschien ben je wel eens op een feest en vergeet je gewoon hoe snel de tijd gaat. Misschien rijd je wel eens in de auto en besef je niet eens dat je al op de plek van bestemming bent, omdat je helemaal in gedachten bent. Het kan ook zijn dat je een film kijkt en daar helemaal in opgaat. Dit zijn heel natuurlijke processen, waarbij je in een soort trance bent. In hypnose is dat niet anders.

Hypnose voor een goed gevoel

Hypnose is een fijn gevoel van opperste concentratie en ontspanning, waarbij je je richt op het onderbewustzijn. Veel problemen zoals angst voor dieren, vliegangst, examenvrees, angst voor de tandarts, etc. kunnen ook verholpen worden met Coaching en NLP-technieken (Neuro Linguïstisch Programmeren), waarbij het niet nodig is om in een diepe trance te raken. Echter wanneer dit wel in een trance plaatsvindt, is het vele malen sneller en effectiever.
Tijdens mijn hypnose opleidingen heb ik persoonlijk ervaren hóe fijn het is om in een diepe ontspannen trance te raken en wat voor grootse veranderingen en groeimogelijkheden hierdoor mogelijk zijn.
We kijken eerst welke doelen je voor ogen hebt. Met een hypnose sessie wordt dit mogelijk gemaakt, doordat het onderbewustzijn van de hersenen wordt aangesproken en het brein in een trance gemakkelijk kan leren. Je bent gewoon bij bewustzijn en maakt de sessie van A tot Z zelf mee. Er zal niks gebeuren wat je niet wilt. Door goed en aandachtig te luisteren naar mijn stem en de instructies die ik geef, is het mogelijk om door middel van deze trance het onderbewustzijn te bereiken en positief te beïnvloeden. Laat je heerlijk op een ontspannen manier meevoeren met het gesprek en neem daarbij alle woorden goed in je op en ik begeleid je hierin.

Hypnose is een staat van geconcentreerde aandacht

De kritische geest die ons altijd zo bewust houdt, gaat op deze momenten even naar de achtergrond. Het is alsof je even helemaal opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel  ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance.
Hypnose is een natuurlijk verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en ons voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Hypnose is een kostenbesparende methode; doelgericht en sneller en het voorkomt bij een groot aantal klachten onnodige medische behandelingen en medicijngebruik.
Als je ‘onder hypnose’ gaat, heb je daar zelf de regie over en die regie houd je ook. 

Wat is hypnose niet?

Hypnose roept vaak associaties op van een toneel hypnotiseur, die mensen spectaculaire dingen laat doen, zonder dat ze daar controle over hebben of het zich later kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose hun wil verliezen. Dit is onjuist.
Een therapeut laat een cliënt niets tegen zijn of haar eigen wil doen. De cliënt is zich tijdens de trance wel degelijk bewust van wat er gebeurt en kan de suggesties van de therapeut in trance gebruiken om zijn geest te ontspannen en zich zo beter te voelen en creatiever te kunnen denken.
Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’. Dit betekent ‘slaap’. Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. Wel is de hersenactiviteit in de hypnotische trance rustiger dan normaal.

 

hypnose