Burn-out

Tegenover mij zit een grote man. Hij vertelt me over zijn werk en de angst om zijn baan kwijt te raken. Hij slaapt slecht, loopt op zijn tenen, eet slecht en heeft geen zelfvertrouwen. Hulp van een psycholoog is er geweest, echter zonder resultaat en de huisarts gaf hem een label van burn-out.

“Je gaat weg en ze keren je leven binnenste buiten. Je hele privé vragen ze uit en dan kun je weer gaan. Je moet het toch alleen doen. Ik raak helemaal de draad kwijt.“

Rik vertelt aan één stuk door en gaat in op elke vraag die ik stel. De connectie voelt goed en ik merk dat hij dat ook zo ervaart. Gedurende ons gesprek zie ik de spanning wegvloeien en hij zit relaxt. Ik schenk nog een kopje koffie in en Rik krijgt alle ruimte om zijn verhaal te doen. De aanleiding voor de angst om zijn baan te verliezen is gebaseerd op een eerdere ervaring. Hij vertelt dat het eerdere ontslag nu voor onzekerheid zorgt en dat zou hij niet meer willen. Het geeft hem stress zegt hij met alle gevolgen van dien.

Ineens raak ik de kern. We praten verder over zijn vroegere gezinssituatie en het is alsof ik een volwassen kind tegenover me heb. In zijn jongere leven is veel gebeurd. Daar heeft hij nu nog last van. Tranen vloeien wanneer ik vragen stel en hij laat zich gaan. “Het is goed zeg ik, laat maar gaan.” De grote man is veranderd in een kwetsbaar persoon en ik voel dat hij me volledig vertrouwt. Hij praat veel over zijn ouders, is bezorgd om hen.

Dan komt er nog iets heftigs naar boven. Rik heeft in coma gelegen in zijn jonge jaren en is voor de dood weggehaald. Hij wil hier niet te lang bij stilstaan. We praten verder over zijn ouders en ik herken een patroon dat Rik nu laat zien. Rik is verward als ik dit zeg.

Ik sluit af met een verhaal. Rik zucht en zegt dat het vanavond allemaal wel door zijn hoofd zal gaan en dat hij erover na gaat denken. Ik merk dat ik veel in hem losschud. We sluiten af en maken een nieuwe afspraak. Hij komt nog twee keer en heeft daarna mooie beslissingen genomen, die hem volledig in zijn kracht hebben gezet. Als ik hem nog eens bel is er veel veranderd, ook in zijn familiesysteem. Hij is blij, opgewekt, in balans en dat maakt mij ook intens blij. Wat een rijkdom om iemand weer in de kracht van zijn leven te zetten en te begeleiden op dit pad.

Heb jij ook stress, burn-out, of wil je een stap nemen en je weet niet hoe? Neem gerust contact op als ik iets voor je mag betekenen. Vaak gaat het om een blinde vlek die je niet ziet. Ik kan met je meekijken en ga je helpen, om weer beter in je vel te komen. Veel mensen zijn je al voorgegaan. Maak vrijblijvend een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *