Altijd stress en tijd tekort

Fred doet de deur achter zich dicht. Zijn werkdag op kantoor zit erop. Hij woont in een klein dorpje, ergens in het noorden van het land. Zijn werk is in het zuiden van het land. Dat betekent dat hij lange dagen maakt. Naast het feit dat een werkdag gewoon 8 uur is, moet hij ook nog een aantal uren in de auto zitten, om op het werk te komen en weer thuis te zijn. Een enkele reistijd is gemiddeld twee uren.

Fred staat elke dag om 5.00 uur op. De dag eindigt voor hem rond 16.00 uur en dan begint de stress, meer en meer. Zal hij op tijd zijn, is er geen file? De reisafstand nekt hem dagelijks en elke dag op de terugweg naar huis neemt de spanning meer en meer toe.

Lidy en hij hebben 2 kinderen, Sasja, een dochter van zes en hun pasgeboren baby, Rowina. Fred probeert altijd op tijd te zijn om Sasja op te halen van de sport en dan baalt hij wanneer er file is onderweg. Dan is er tijdsdruk en stress. Sasja zit op acrogym en gaat hier drie keer in de week naartoe. Lidy brengt haar en Fred haalt Sasja op. Het mooist zou zijn als Lidy haar ook ophaalt, echter baby Rowina slaapt dan, waardoor Lidy thuis moet blijven. Dit gebeurt drie dagen per week en zo heeft Fred dus drie dagen van de week stress om op tijd te komen.

In de auto vreet Fred zichzelf op. Hij staat in de file en er lijkt geen eind aan te komen. In een slakkentempo gaat hij enkele meters vooruit en staat weer stil. Een meisje van zes jaar, die alleen op haar vader staat te wachten, terwijl andere kinderen stuk voor stuk opgehaald worden en naar huis gaan… Hij moet op tijd zijn! Fred is geïrriteerd, gaat harder rijden, omdat hij onderweg al veel tijd verloren heeft in de file. Elke vertraging zorgt voor meer en meer stress. Pffff hij heeft het gered, maar het zweet staat op zijn voorhoofd. Wat een gehaast leven. Geen tijd voor ontspanning na een lange werkdag. Er is alleen maar die stress om overal op tijd te zijn. Er hoeft maar iets meer vertraging te zijn, dan lukt het hem niet om op tijd te komen. Zo is het steeds een race tegen de klok.

Terwijl Rowina op bed ligt, gaan Fred, Lidy en Sasja eten. Sasja is enthousiast over haar sport en wil graag over school vertellen. Lidy heeft hoofdpijn en geen aandacht voor haar. Ze is moe van het gehuil van Rowina, die de hele dag heeft gejengeld. Waarschijnlijk is haar eerste tandje op komst. Fred wil liever ook geen drukte nu. Hij heeft al een aspirine genomen, maar iemand moet toch even aandacht voor Sasja haar verhaal hebben…

Lidy werkt ook twee dagen en op woensdag moet Fred nog eten koken, wanneer hij uit het zuiden komt. Dan is hij iets eerder thuis dan Lidy. Ze eten met elkaar en om 21.15 uur gaat Fred slapen, omdat de wekker weer om 5.00 uur gaat. Zijn leven is werken, hollen en vliegen de hele dag.

De moeheid slaat toe, hoe verder de week vordert. Het weekend is om bij te komen maar energie om nog wat te doen heeft Fred niet. Regelmatig zijn er de verplichte bezoekjes aan wederzijdse ouders. Zaterdagochtend is er sport en gaat Fred weer met zijn dochter op pad naar training.

Het gezin heeft een Duitse herdershond, die ook de nodige aandacht vraagt. Het beest moet namelijk getraind worden en dat doet Fred op zondagochtend. Een Duitse herder heeft een bijzonder karakter. Het dier wordt namelijk vervelend, wanneer hij niet getraind wordt. Dat is nou eenmaal de natuur van zo’n beest. Een derde van zijn hersenen wordt gebruikt om te ruiken. Gebeurt dit niet, dan zoekt deze hond afleiding en wij als mensen omschrijven dat als vervelend. De hond krijgt stress, omdat er dan niet in zijn natuurlijke behoeftes wordt voorzien, wanneer hij onvoldoende zijn reukcapaciteit gebruikt. Door te trainen gebeurt dit wel. Dus Fred gaat elke zondagochtend met het beest te trainen.

In een weiland gaat de hond op zoek naar een spoor, wat zijn begeleider heeft uitgelopen. Fred loopt dus een bepaald patroon in het weiland en vervolgens gaat de hond dit spoor zoeken door te ruiken. Geconcentreerd en dicht bij de grond gaat de hond met zijn neus door het gras, op zoek naar het spoor van zijn baas. Dat betekent voor Fred ook in het weekend vroeg opstaan en verplichtingen. De zondagmiddag staat er niks gepland en Fred kan even relaxen. Tenminste, wanneer er geen familieaangelegenheden zijn…. Fred raakt meer en meer uitgeput en een burn-out ligt op de loer. Fred kreeg echtere een hernia……

Herken je stress, gejaagdheid, een altijd-maar-moeten gevoel, een nooit-geen-vrije-tijd gevoel, een race-tegen-de-klok gevoel…..?

Neem gerust contact op als ik iets voor je mag betekenen. Vaak gaat het om een blinde vlek die je niet ziet. Ik kan met je meekijken en je begeleiden, zodat jij weer volop energie hebt en je grenzen aangeeft. En veel mensen zijn je al voorgegaan. Maak vrijblijvend een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *